SKÖTSELRÅD

För att undvika onödigt slitage;

  • Förvara gärna smyckena i medföljande ask när du inte använder dem och låt inte smycken ligga i kontakt med varandra.
  • Ta av dig smyckena vid bad, disk och trädgårdsarbete osv...
  • Undvik även att sova med smyckena på eftersom de då utsätts för onödigt hårt slitage.
  • Ingen metall, varken silver eller guld, mår bra av salt- eller klorerat vatten.
  • Torka gärna av smycket med putsduk efter varje användning så att det blir rent från smink, hudfett m.m. 


Rengöring Genom att tvätta dina silver- och guldsmycken då och då, så återfår de sin glans och behåller de sin lyster längre. Bästa sättet att göra det är genom att hälla några droppar diskmedel i ljummet vatten och skrubba försiktigt med en mjuk tandborste (Använd INTE tvål för det innehåller fett som lägger sig som en hinna på dina smycken). Skölj ordentligt och torka torrt med en mjuk trasa.

Smycken i silver Nickelfritt 925 silver. Ibland kan silver mörkna, d v s oxidera, det beror bl. a på att vi människor utsöndrar mineraler och salter.

Silvrets värsta fiende är svavel. Svavel tillsammans med silver bildar silversulfid. Silverulfiden lägger sig som en tunn film på silvret och ger det en gul och så småningom svart färg. Svavel finns dessvärre över allt, i luften, i hudkrämer, i mat, i gummisnoddar, i läder, i tyger, osv. Vissa mediciner kan även göra att huden utsöndrar svavel. 

Bästa sättet att rengöra silvret är att putsa det mycket försiktigt med ett bra putsmedel t.ex silverskum eller en polertrasa som finns att köpa i fackhandeln. Men se upp så du inte får putsmedel på pärlor eller tråd om du putsar silverlås eller silverdetaljer. Om du putsar silverpläterade smycken så var försiktig och gnugga inte. Om du gnuggar så riskerar du att gnida bort silverlagret.

Smycken med ädelstenar

Smycken med ädelstenar bör du lämna in en gång 
om året för att se över sten och fattning.

Torka av stenarna med en fuktig trasa med lite mild tvållösning på. Akta dem för stötar, slag och allt för stora 
temperaturväxlingar. Använd en mjuk tandborste om du behöver komma åt in i mellan.

Smycken i vitguld

Smycken i vitguld är elektrolytiskt behandlade med en vit ädelmetall, rhodium, för att ge smycket extra lyster. Rodiumet nöts efterhand bort. Man kan förnya ytskiktet genom att lämna in smycket för omrodiering om man så önskar. Rekommendationen är att man omrodierar ditt smycke en gång om året.

Läder

Bada aldrig med lädersmycken. Läder töjer och formar sig med åren allt efter användandet. Vatten skyndar på förändringarna.

Pärlor 

Var rädd om dina pärlor så håller de längre.
Ta på dem sist och av dem först. Utsätt dem inte för parfym, hårspray, smink, frukt juice etc. 
Pärlor består av 2% vatten. Torka av dem då och då med en fuktig trasa för att behålla fukten. Är de väldigt smutsiga kan du använda lite mild tvållösning på trasan. Pärlor tål inte snabba temperaturväxlingar eller hög värme, då kan de spricka. Lägg dem inte på handfatet då du tar dem av dig eller i solen. Förvara dem luftigt och skyddat från vassa föremål.

Rhodium

Rhodium är ett platina material som är ett metalliskt grundämne och är ett av världens dyraste och mest sällsynta ädel metall. (ca 10ggr dyrare än guld)

Rhodium används ofta för att plätera smycken i såväl silver som vitguld,  
silversmycken får ett utseende som liknar vitguld. 

Fördelen med rhodiumplätering är att ytan blir hårdare och därmed löper man mindre risk att repa eller skada sitt smycke samt att rhodium förhindrar smycket att oxiderar. 
Ett rhodiumpläterat smycke behöver därför inte putsas i samma utsträckning som ett smycke utan rhodium för att behålla sin lyster.